Kontakt
 Sklep internetowy         
 Pn-Pt: 8.00 - 16.00
 518 805 648
 [email protected]

Winomierz (cukromierz) WIN Biowin

kod: 73607005

Cena:  17,60 zł

Dostępna Ilość: 1

Winomierz (cukromierz) WIN Biowin

Charakterystyka produktu:
  • + Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).+ Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
  • + Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt
  • + Zakres: od 0 do 24°Blg ( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).
  • Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
    • -przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
    • - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
    • - odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony
  • + Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie :
  • W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy

Dane:

+ Symbol: WIN
+ Stawka VAT: 23%
+ Szerokość produktu: 2.0cm
+ Głębokość produktu: 2.0cm
+ Wysokość produktu: 25.0cm

5 Inne produkty w tej samej kategorii: